עפעפיים עליוניים

הרמת עפעפיים

ניתוח הרמת עפעפיים מטפל בתופעה המכונה בלשון עממית "שקיות" מעל העיניים. אילו הם עודפי עור בעפעפיים העליונים עם/בלי בלט השומן שמאחוריהם. תופעה זו יכולה להופיע גם בגילאים צעירים אך בדרך כלל קשורה לגיל ומופיעה מהעשור החמישי ומעלה.

מתי כדאי לעבור ניתוח הרמת עפעפיים?

אם נביט בקפידה במראה (לא תמיד זה כדאי…) נראה שלרובנו יש כבר שקיות קטנות או קפל עור קטן מעל העפעפיים.

כמו בכל דבר, איננו ממליצים לרוץ מיד ולבצע ניתוח. בניתוח יש גם חסרונות (נפרט בהמשך) ולכן עדיף לבצע ניתוח כאשר ההפרעה משמעותית וגורמת לשינוי בולט במראה ובהבעת הפנים או כשנגרמת הפרעה תפקודית כגון כובד מעל העיניים, הפרעה בשדה הראיה, תחושה שהעיניים נעצמות, הקלה משמעותית בכל פעם שמרימים מעט את העפעפיים ונגרם שיפור ממשי.

את ההחלטה על ביצוע הניתוח נגבש יחד בפגישה ההיכרות שהיא חלק מתהליך הטיפול.

: לפני

אחרי:

איך מבצעים ניתוח הרמת עפעפיים​

ניתוח הרמת עפעפיים מבוצע בהרדמה מקומית, במידת הצורך בתוספת טשטוש, ובמיעוט המקרים בהרדמה כללית.

לפני הניתוח מסמן המנתח את כמות העור שבכוונתו להסיר באמצעות ציור על עור העפעפיים בעט סימון. הסרה מדויקת של העור קריטית לתוצאה הסופית. אם קיימת דילמה נעדיף תמיד להוריד פחות מאשר יותר. תיקון יתר אינו אסתטי וקשה יותר לטיפול בהמשך.

כאמור אנו מאמינים שניתוח פלסטי טוב הוא זה בו רואים שהמראה הכללי השתפר אך השינוי עצמו אינו בולט מדי.
התגובות הרצויות לאחר הניתוח הם: "את נראית טוב, עשית משהו עם השיער, או האיפור…" מאשר למשל "עשית ניתוח בעיניים, ממש רואים…"
ההרדמה המקומית נעשית בזריקה, היא אינה נעימה ואף כואבת מעט, אך אל דאגה הכואב חולף במהירות ותוך חצי דקה כבר אין כאבים כלל וגם לא יהיו בהמשך במהלך הניתוח. וגם, הכאב מופחת ככל שמזריקים לאט יותר, יש לנו סבלנות ואנו עושים זאת בעדינות המרבית.
במהלך הניתוח מסירים את העור העודף. אחרי פתיחת העור מסירים את העור והרקמות שתחתיו באמצעות מכשיר צריבה חשמלי (שעקרון פעולתו דומה מאוד ללייזר) המקטין משמעותית את הדימום.
תהליך הסרת השומן מתבצע רק כאשר קיים בלט של שומן אותו ניתן לאבחן בקלות בבדיקה. הסרת שומן מוגזמת יוצרת מראה לא יפה של עין שקועה. לאחר סגירה של דימומים אחרונים על-ידי מחט צריבה חשמלית העור נתפר. הטכניקה בה בחרנו לאחר ביצוע אלפי ניתוחים היא שימוש בתפר ניילון המשכי (כמו מכפלת), בחוט שאינו נמס ואינו גורם לתגובה דלקתית בעור.
ניסיוננו מעיד כי בשיטה זו הריפוי מהיר, הוצאת התפרים קלה והתוצאה מצוינת. הצלקת הניתוחית מתוכננת כך שתהיה בשקע הטבעי בעור העפעף. מידת מתיחת החוט ומתיחת הקשר גם היא קריטית, חשוב לתפור בדיוק בחוזק הנכון, תפירה רפויה מדי עלולה לגרום לפתיחה של החתך הניתוחי, תפירה חזקה מדי עלולה ליצור צלקת נראית.
במרבית המקרים לא נותרת צלקת כלל, ובחלק מן המקרים נותרת צלקת עדינה ביותר שגם היא נראית בקושי.
משך הניתוח בין 40-60 דק׳.
פרטים נוספים ניתן למצוא ב- הכנות לניתוח וב- הניתוח

אחרי הניתוח

יש לשכב במנוחה מלאה עם קומפרסים קרים למשך 24 שעות. ניתן כמובן לבצע הפסקות, וכן לקום לאכול או לגשת לשירותים.
אין כאבים אחרי הניתוח, אך ישנה נפיחות רבה והופעה של שטפי דם שיכולים להתפשט גם לעפעפיים התחתונים. אל דאגה, שינויים אלה ייעלמו לאחר כ-10 ימים, ולאחר חודש וחצי נוכל כבר להתרשם מן התוצאה הסופית. דימום טיפתי או אפילו זרזיף דם יכולים להופיע מבין התפרים או להכתים את הכרית. אין סיבה לדאגה, צריך רק ללחוץ בעדינות עד שהדימום יחלוף.
מתי יש לפנות לבדיקה? רק כאשר החתך הניתוחי נפתח. במקרים אלה, שאינם שכיחים כלל, יש צורך בתפירה חוזרת. שאר הבעיות נדירות, אך בכל מקרה של כאבים או הפרעה כלשהי בראיה יש לפנות לבדיקה.
מוציאים את התפרים אחרי שבוע במרפאה. הסרת התפרים אינה כואבת כלל.

תוצאות וסיבוכים אפשריים של הרמת עפעפיים

ככלל ניתוח הרמת עפעפיים נחשב לניתוח בטוח למדי עם תוצאות טובות מאוד ומיעוט סיבוכים.
סיבוכים הקשורים לחתך – פתיחה של החתך הניתוחי בתקופת ההחלמה מן הסיבות הבאות: תפר שהשתחרר; שפשוף חזק של העין; בקרב מעשנים, שאצלם תהליך ריפוי לעיתים אינו שלם.
סיבוכים לא שכיחים הקשורים למנח העפעפיים – קושי בסגירת העין, במיוחד בתקופת ההחלמה, היוצר גירוי של העין ויובש.
תחושת אי-נוחות – בחלק מן המטופלים נגרמות לפעמים תופעות שאיננו יודעים תמיד להסבירן אך החולפות בסופו של דבר מאליהן (לפעמים אחרי חודשים) – מיחושים שונים סביב העיניים, דקירות, צריבה בעיניים, תחושת כובד ועוד.
הורדת עור לא מספקת או תוצאה לא סימטרית דיה – זה בהחלט עלול לקרות, ואז לאחר חודשים מספר מבצעים תיקון ניתוחי שהוא לרוב קצר ופשוט בהרבה מן הניתוח עצמו.
סיבוכים נדירים – דימום מאחורי העין העלול לסכן את הראיה. זהו סיבוך נדיר מאוד, במיוחד בטכניקות הניתוחיות החדשות בהם נמנעים מלחיצה או משיכה של השומן, וכן כאשר משתמשים במכשיר חיתוך חשמלי בהסרת השומן ולא במספרים.
בהרמת עפעפיים שאר הסיבוכים הינם נדירים.
שאר הפרטים באשר להחלמה ולהנחיות אחרי הניתוח תוכלו למצוא ב-ההחלמה.

הרמת גבות

צניחת גבות היא תופעה שכיחה המתהווה עם הגיל או קשורה במבנה הפנים. ההפרעה הנגרמת היא אסתטית ו/או תפקודית המתבטאת בכובד מעל העיניים, הסתרת שדה ראיה ועייפות כתוצאה ממאמץ מתמיד של שרירי המצח. צניחת גבות יכולה להופיע עם עודפי עור בעפעפיים. במקרים אלה הניתוח הוא משולב, הרמת גבות והרמת עפעפיים.
בניתוח מרימים את הגבות על-ידי ביצוע חתך רוחבי מעל הגבות או בקו השיער תוך הסרת העור העודף. חתך רוחבי מעל הגבה מביא לתוצאות אנטומית טובה יותר תוך צמצום תופעה של צניחת גבות בעתיד.
הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית או כללית ואורך כשעה.
כעבור שבועיים מסירים את התפרים, ולאחר עשרה ימים עיקר הנפיחות הנלווית לניתוח חולפת.
התוצאה הרצויה היא הרמת הגבות לגובה טבעי ויפה מבלי ליצור מראה מוגזם או בולט מדי.

הרמת גבות - התופעה

צניחת גבות מתהווה עם הגיל כתוצאה מהיחלשות הרקמות התומכות וירידת נפח עקב דלדול שומן הקרקפת, המצח והרקות. שינוי בצורה ובמנח הגבות משפיע על הבעת הפנים, ובחלק קטן של המקרים עלול לגרום גם לכאבי ראש כתוצאה ממאמץ מתמשך של שרירי המצח או להפרעה בשדה הראיה.

מתי כדאי לבצע ניתוח הרמת גבות

כאשר התופעה בולטת ומתעורר הרצון לשפר את המראה ואת הדימוי העצמי או כאשר קיימת הפרעה תפקודית בשדה הראיה או תחושה של מאמץ מתמשך כדי לנסות ולשמור את העיניים פקוחות.
טרם בחירה בטיפול הרפואי המתאים יש לבצע הערכה מקיפה הכוללת את אופי התלונות, קיום של תופעות אחרות כגון עודף עור בעפעפיים או עפעף צנוח. גם למבנה הגבה הייחודי קיימת חשיבות רבה בתכנון הניתוח, לנשים מבנה גבות מקושת יותר בהשוואה לגבות שטוחות יחסית אצל הגברים.
בחלק מן המקרים יש צניחה של הגבה כולה אך במקרים רבים מבחינים בצניחה בולטת יותר בחלקה החיצוני של הגבה והיעלמות צורת ה״פסיק״ המעניקה לגבה חן ומראה צעיר יותר.
את אופייה המדויק של ההפרעה נאבחן כבר בפגישת ההיכרות ונגבש יחד את דרך הטיפול והניתוח המתאים ביותר לכל מטופל.

איך מבצעים ניתוח הרמת גבות

הבעיה פשוטה לכאורה, הגבות צנחו ויש להרימן, אך קיים מגוון של פתרונות, וכדי להגיע לתוצאה אופטימלית יש להתאימם באופן מדוייק לכל מטופל.

צניחת גבות קלה - בינונית

עולם ההזרקות פתח בפנינו אפשרות יצירתית להרמת גבות אפקטיבית ללא כל התערבות ניתוחית. הזרקת בוטוקס/ח' היאלורונית לחלק מן השרירים במצח וסביב העיניים יוצר חיזוק יחסי של השרירים המרימים את הגבה ואפקט של מלאות.
בהזרקה מדויקת ומבוקרת ניתן גם לשמר את פעילותם שרירי הפנים ואת תנועתיות המצח וכך נמנעים ממראה מלאכותי של "פני מסיכה". אפקט של בוטוקס וחומרי המילוי הינו זמני ויש צורך בטיפולים חוזרים. האופציה הבאה היא תיקון ניתוחי, נדון בכך בהרחבה להלן.

צניחת גבות בינונית - קשה

ישנן מספר אופציות לתיקון ניתוחי:

ניתוח הרמת מצח (Forehead Lift) מבוצע כאשר קו השיער הוא נמוך (לכן בד״כ מתאים יותר לנשים) על-ידי ביצוע חתכים בקרקפת מעל לקו השיער, הפרדת הרקמות עד לגבות, הסרת סהרון של עור עודף והרקמות שתחתיו ותפירה מחדש באזור המוסתר על-ידי שיער הראש תוך הרמה של הגבות. היתרון העיקרי בניתוח הוא היעדר צלקות, ואילו חסרונותיו הם שהניתוח נחשב חלש יחסית בהשוואה לניתוח בגישה ישירה וכן האפשרות לחשיפת הצלקת במידה וקו שיער הראש נסוג עם השנים.

בניתוח בגישה ישירה (Direct Browplasty) מרימים את הגבות על-ידי ביצוע חתך רוחבי מעל לגבה, הסרת עודפי עור והרקמות שתחתיו ותפירתו מחדש. הניתוח חזק יחסית, אך מותיר במיעוט המקרים צלקת עדינה הנראית מעל לגבה.
אפשרות נוספת היא הרמת גבות המבוצעת כחלק מניתוח הרמת עפעפיים ולכן לא דורשת חתך נוסף. מקבעים את הגבה מצידה הפנימי אל המצח באמצעות תפר. חסרונה של השיטה הוא בכך שהאפקט עשוי להיות מועט, ובמקרים רבים בחלוף הזמן הגבה צונחת שוב.
צניחת גבות מופיעה במקרים רבים יחד עם עודף עור בעפעפיים. במקרים אלה יש לתת את הדעת לקשר בין שתי התופעות. כך, בחלק מן המקרים מספיק לבצע טיפול ניתוחי של הסרת עודפי העור בעפעפיים העליונים (Blepharoplasty) הנוצרים משנית לצניחת הגבות, תוך הקפדה על ניתוח מוגבל כדי להימנע מהורדה נוספת של הגבות.
במקרים אחרים הפתרון המתאים הוא דווקא הרמה של הגבות עצמן ללא הסרת עודפי עור בעפעפיים העליונים ובכך להביא לצמצום או ביטול מראה עודף העור המשני. כאשר צניחת הגבות משמעותית ובנוסף קיימים עודפי עור גדולים בעפעפיים העליונים הטיפול המיטבי הינו ניתוח משולב של הרמת גבות והסרה מבוקרת של עור העפעפיים העודף תוך לקיחה בחשבון של ההשפעה ההדדית ביניהם.
לסיכום, לכל מנותח קיים פתרון שיהיה מתאים ביותר עבורו. בפגישת ההיכרות נגבש יחד את הפתרון המתאים ביותר.
בהתאם לטכניקה הנבחרת משך הניתוח הוא כשעה-שעה וחצי לשני הצדדים.
פרטים נוספים ניתן למצוא ב- הכנות לניתוח וב- הניתוח

אחרי הניתוח

יש לשכב במנוחה מלאה עם קומפרסים קרים למשך 24 שעות. ניתן כמובן לבצע הפסקות, וכן לקום לאכול או לגשת לשירותים.

אין כאבים אחרי הניתוח, אך ישנה נפיחות רבה והופעה של שטפי דם. אל דאגה, שינויים אלה ייעלמו כמעט תמיד לאחר כ-10 ימים.

מוציאים את התפרים אחרי שבוע במרפאה. הסרת התפרים אינה כואבת כלל.

פרטים נוספים באשר להחלמה ולהנחיות אחרי הניתוח תוכלו למצוא ב-ההחלמה.

תוצאות וסיבוכים אפשריים של ניתוח הרמת גבות

התוצאה הניתוחית של הרמת גבות היא בדרך כלל טובה מאוד ומביאה לשיפור משמעותי במראה הפנים ובהבעה. הריפוי הדרגתי ואחרי כחודש וחצי ניתן להעריך את התוצאה הסופית.

תת-תיקון ותיקון יתר, כלומר הרמה מוגזמת מדי או מעטה מדי של הגבות – כמו בכל ניתוח אסתטי זו אפשרות שעלולה לקרות. במקרה של תת תיקון ניתן לבצע הרמה נוספת, אך מניסיוננו הדבר כמעט ואינו קורה.

מקרה של הרמת יתר הוא בעייתי יותר, המראה של גבות מורמות מדי בולט לעין ואינו יפה. בחלק גדול ממקרים אלה הגבות יורדות עם הזמן והתופעה פוחתת או נעלמת.

הישנות – ירידת האפקט הניתוחי, קרי שעם הזמן הגבות צונחות שוב. עם זאת, רק בחלק קטן מן המקרים כשהתופעה בולטת במיוחד יש לשקול ניתוח חוזר.
פגיעה בתחושה – פגיעה בעצב העובר מתחת לחלק הפנימי של הגבה עלולה לגרום להפרעות תחושה באזור המצח. כדי להימנע מכך ננקטים בעת הניתוח כל אמצעי הזהירות, אך עם זאת, בכ-20% מן המקרים אכן קיימת ירידה בתחושה. ניסיוננו מלמד כי במרבית המקרים הפרעת תחושה זו נעלמת עם הזמן.
אי-נוחות – אחרי הניתוח יכולות להופיע תופעות שונות כגון הפרעה קלה בראיה, כאבים, דקירות, דמעת. הפרעות אלה הינן ככלל זמניות וחולפות.
שאר הסיבוכים הינם נדירים.

תיקון עפעף צנוח -פטוזיס ptosis בילדים

האבחון והטיפול המהיר בעפעף צנוח (פטוזיס) בילדים הינו קריטיים כאשר קיימת הפרעה תפקודית. עפעף החוסם את ציר הראיה גורם במהירות לתופעה של עין עצלה. אם הפרעה זו אינה מתוקנת במועד עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לראיה. בנוסף להפרעה התפקודית נגרמת גם הפרעה אסתטית.
הגיל המועדף לביצוע הניתוח: בהקדם אפשרי כאשר קיימת הפרעה תפקודית; כאשר מדובר בהפרעה אסתטית יש המעדיפים לנתח מגיל 5.
אחרי הניתוח לא צפויים כאבים, אך נפיחות ושטפי דם למשך 10 ימים הם תופעה נורמלית. החזרה לתפקוד מלא היא קלה ומהירה.
אחוז ההצלחה הוא גבוה מאוד, אולם ייתכנו מקרים בהם יהיה צורך בניתוח נוסף לתיקון הרמה לא מספקת או לא סימטרית.

פטוזיס - התופעה

פטוזיס הוא מונח המתאר עפעף צנוח, מצב בו שפת העפעף העליון חוצה את העין בגובה נמוך ואף מסתירה את האישון ברמות שונות. פטוזיס מולד נגרם ברוב המקרים כתוצאה מתפקוד לקוי של שריר הלבטור המרים את העפעף.
התופעה גורמת להפרעה תפקודית והפרעה אסתטית.
הפרעה תפקודית: בגילאים המוקדמים הסתרה של ציר הראיה על-ידי העפעף גורמת להתפתחות עין עצלה אשר אם אינה מטופלת בזמן גורמת לנזק בלתי הפיך לראיה.
הפרעה אסתטית: אם ציר הראיה חופשי הרי מדובר בהפרעה אסתטית בלבד ואז אין דחיפות לבצע תיקון ניתוחי.
את הסיבה לפטוזיס נאתר בדרך-כלל בפגישת ההיכרות ובהמשך נפנה תמיד לרופא עיניים ילדים לשם הערכה תפקודית מלאה. רופא עיניים ילדים יעריך את מידת ההפרעה לציר הראיה וחוות דעתו תהיה שיקול מכריע בתכנון הניתוח.

מתי כדאי לעבור ניתוח תקון עפעף צנוח? (פטוזיס)

במידה ומדובר בהפרעה תפקודית כלומר בהסתרת ציר הראיה נבצע ניתוח בהקדם האפשרי בכל גיל כדי למנוע אפשרות של התפתחות עין עצלה.
במידה ואין הסתרה של ציר הראיה ומדובר בהפרעה אסתטית אין כל דחיפות בניתוח.
ניתן לנתח בכל גיל, יש המעדיפים לנתח מגיל 5.

: לפני

אחרי:

איך מבצעים ניתוח תיקון עפעף צנוח (פטוזיס) בילדים

הניתוח מבוצע בהרדמה כללית, וניתן לנתח את שתי העיניים באותו ניתוח.

במידה ומדובר בשריר המתפקד חלקית מבצעים ניתוח לקיצור השריר וחיזוקו.

כאשר ישנה הפרעה משמעותית בתפקוד השריר חיזוקו לא יועיל ולכן משתילים שתל פנימי שבאמצעותו ניתן לפתוח ולסגור את העיניים על-ידי תנועות הגבה והמצח.

סוג השתל יכול להיות: רקמת חיבור מרגל הילד שנלקחת בזמן הניתוח, רצועת סיליקון, חומר סינתטי. בגילאים המוקדמים נעדיף בדרך כלל את האפשרות הראשונה. מנסיוננו שימוש בחוט ניילון והחדרתו על-ידי מחט ייעודית מקצר את מהלך הניתוח והינו בעל יעילות רבה.

מבצעים בעור העפעף והגבות חתכים זעירים, מעבירים את השתל דרך הפתחים אל תוך רקמת העפעף תוך יצירת הרמה בגובה העפעף ותופרים את הפתחים.
הצלקות נעלמות במהירות ולרוב אינן נראות כלל.

אחרי הניתוח

ילד המתעורר מניתוח פטוזיס אינו סובל מכאבים אך ישנה נפיחות רבה והופעה של שטפי דם.
שינויים אלה ייעלמו לאחר כ-10 ימים.

יש להתחיל בטיפול בטיפות עיניים 4 פעמים ביום. מכיוון ובתקופת ההחלמה עשויה להיות בעיה בסגירה מלאה של העין נטפל גם במשחה, במיוחד בלילה.

קשה מן הסתם למנוע כל פעילות פיזית בגיל הקטן, ונמליץ לכן לא לשלוח לגן או לבית הספר למשך כשבוע ימים ולהימנע ככל הניתן ממשחקים עם פוטנציאל למכות או חבלות באזור הפנים. יש להימנע מרחצה בים או בבריכה למשך שבועיים. פרט לכך מותר כמעט הכול: להתרחץ, לשחק, לצפות בטלוויזיה וכו.

את התפרים נוציא במרפאה לאחר שבוע (במידה והתפרים אינם נמסים).

תוצאות וסיבוכים אפשריים של ניתוח עפעף צנוח
(פטוזיס)

התוצאה של ניתוח תיקון צניחת העפעף היא בדרך כלל טובה ופותרת את ההפרעה התפקודית והאסתטית. חסרונו של הניתוח שלמרות הקפדה על תכנון הניתוח ומהלכו התוצאה לא תמיד אידיאלית, ובחלק מן המקרים יש צורך בניתוח נוסף.
אחרי כחודש וחצי ניתן להעריך את התוצאה הסופית. בערך ב-10% מן המקרים יש צורך בניתוח נוסף לתיקון הרמה לא מספקת, הרמת יתר או אסימטריה בולטת בין העיניים.
סיבוכים נוספים שעלולים לקרות למעט האמור הינם
סיבוך הקשור בהרמת יתר – למעשה הרמת יתר היא שלב כמעט נורמלי בשלבי ההחלמה הראשונים. העין אינה נסגרת לגמרי דבר הגורם לעיניים מגורות ואדומות. בחלק גדול מן המקרים הסיבוך חולף עם הזמן, ובינתיים מטפלים בתכשירי דמעות המשמרים את רטיבות העין. אם התופעה אינה חולפת יש לשקול תיקון ניתוחי.
סיבוך הקשור בתפרים – תפרים שנפתחים כתוצאה משפשוף של העין. ברוב המקרים לא יהיה צורך בתפירה מחדש.
דחיית שתל – קורית בשכיחות נמוכה ואז יש צורך להוציא את השתל ולנתח מחדש.
הישנות צניחת העפעף (פטוזיס) – שינויים בהתפתחות הפנים והעפעפיים עם הגדילה וההתבגרות עלולים לגרום להופעה חוזרת של הפטוזיס ואז יש צורך בניתוח חוזר.
שאר הסיבוכים הינם נדירים.

עפעף צנוח במבוגר

תיקון עפעף צנוח -פטוזיס ptosis במבוגר

עפעף צנוח הוא מצב בו שפת העפעף מתקרבת או מכסה את האישון תוך יצירת הפרעה תפקודית ואסתטית. תופעה זו עשויה להיגרם עקב מגוון של סיבות: שינויים הקשורים לגיל ובעיות רפואיות או תורשתיות.

אבחון סוג הפטוזיס הינו בעל חשיבות רבה בתכנון הניתוח.
בניתוח מחזקים את השריר המרים את העפעף או מקצרים חלק מרקמות העפעף וכך מביאים את העפעף למנח הנכון והמתאים ביותר.

הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ואורך כ-45-20 דקות.
כעבור שבוע מסירים את התפרים, ולאחר עשרה ימים עיקר הנפיחות הנלווית לניתוח חולפת.
התוצאה הרצויה מבחינתנו היא שיפור משמעותי במראה הכללי מבלי ליצור מראה מוגזם ובולט מדי

פטוזיס - התופעה

פטוזיס הוא מונח המתאר עפעף צנוח, מצב בו שפת העפעף העליון חוצה את העין בגובה נמוך ואף מסתירה את האישון ברמות שונות.
תופעה זו גורמת להפרעה אסתטית או הפרעה תפקודית הנגרמת כתוצאה מחסר בשדה הראיה או התעייפות עקב צורך מתמיד להרים את המצח והגבות.
פטוזיס יכול להיות מולד או נרכש, כלומר מתפתח במהלך החיים. ההפרעה הנרכשת מופיעה ברוב המקרים בגיל המבוגר כתוצאה מהיחלשות של שריר הלבטור (Levator) המרים את העפעף, או נובעת ממגוון רחב של סיבות: טראומה, שימוש ממושך בעדשות מגע, מחלות בהם פעולת עצב שריר אינה תקינה, דלקות כרוניות, סיבות נוירולוגיות שונות ועוד. פטוזיס יכול להיות חד-עיני או דו-עיני.
את הסיבה לפטוזיס נאתר בדרך-כלל בפגישת ההיכרות ואם נמצא לנכון נבצע בירור רפואי עוד לפני שנשקול ניתוח. פטוזיס יכול להיות משולב עם צניחה של הגבות או עם עודפי עור בעפעפיים, ואם כך הרי התיקון הניתוחי יהיה שונה. הטיפול בצניחת הגבות או בעודפי עור בעפעפיים יפורט בנפרד (הרמת גבות, הרמת עפעפיים).

מתי כדאי לעבור ניתוח תיקון עפעף צנוח - פטוזיס?

כאשר ההפרעה הקוסמטית או התפקודית הינה משמעותית ושללנו אפשרות של מחלת רקע.

איך מבצעים ניתוח תיקון עפעף צנוח?

הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית, במידת הצורך בתוספת טשטוש, ובמיעוט המקרים בהרדמה כללית.
ישנן כמה שיטות לתיקון צניחת העפעף המותאמות לאופייה של ההפרעה ולסיבתה.
אם אין מניעה מיוחדת אנו מעדיפים טכניקה ניתוחית קצרה ופשוטה שגם אינה כרוכה בצלקת ניתוחית כלל שכן היא מבוצעת מצידו הפנימי של העפעף (Fasanella/Mullerectomy). בטכניקה זו הופכים את העפעף, מקצרים את רקמת העפעף מצידו הפנימי ומעבירים תפר שרק קצותיו בולטים מבחוץ.
בשיטה אחרת (Levator Advancement) מבצעים חתך רוחבי בעור העפעף לכל אורכו, חושפים את שריר הלבטור המרים את העפעף, ובאמצעות תפרים פנימיים מקצרים את טווח הפעולה של השריר ובכך מרימים את העפעף לגובה הרצוי.
במצב בו פעולת שריר הלבטור המרים את העין חלשה מאוד או לא קיימת כלל, שתי הטכניקות לעיל אינן עוזרות, ולכן יוצרים על-ידי רצועת סיליקון (או חומר אחר) מתלה פנימי המחבר בין הגבות לעפעף (sling). גובה העפעף עולה, ובנוסף נגרמת תנועה רצונית (מוגבלת) של פתיחה וסגירה של העפעף על-ידי תנועת הגבות מעלה-מטה.
הטכניקה המתאימה ביותר לכל מטופל נקבעת כבר במרפאה במעמד פגישת ההיכרות.
בהתאם לטכניקה הנבחרת משך הניתוח נע בין 20-10 דקות לכל עפעף (ניתוח דו צדדי בין 40-20 דקות).
פרטים נוספים ניתן למצוא ב- הכנות לניתוח וב- הניתוח

אחרי הניתוח

מניחים קומפרסים קרים למשך 24 שעות.

אין כאבים אחרי הניתוח, אך ישנה נפיחות רבה והופעה של שטפי דם שיכולים להתפשט גם לעפעפיים התחתונים. אל דאגה, שינויים אלה ייעלמו לאחר כ-10 ימים.

מטפלים בטיפות עיניים או במשחה המכילים אנטיביוטיקה וסטרואידים (הספיגה בגוף היא קטנה מאוד ואינה משפיעה על איברים אחרים).

בכל השיטות מוציאים את התפרים אחרי שבוע במרפאה. הסרת התפרים אינה כואבת כלל.

פרטים נוספים באשר להחלמה ולהנחיות אחרי הניתוח תוכלו למצוא ב-ההחלמה.

תוצאות וסיבוכים אפשריים

התוצאה של ניתוח תיקון צניחת העפעף היא בדרך כלל טובה מאוד ופותרת את ההפרעה התפקודית והאסתטית. חסרונו של הניתוח, ולא משנה באיזו טכניקה, שלמרות הקפדה על תכנון הניתוח ומהלכו התוצאה לא תמיד צפויה. אחרי כחודש וחצי ניתן להעריך את התוצאה הסופית.
בערך ב-10% מן המקרים יש צורך בניתוח נוסף לתיקון הרמה לא מספקת, הרמת יתר או אסימטריה בולטת בין העיניים.
סיבוכים נוספים שעלולים לקרות למעט האמור הינם:
סיבוך הקשור בתפרים – שפשוף של הקרנית כתוצאה מתפר בולט לכיוון העין. במצב כזה עד הוצאת התפרים מניחים עדשת מגע טיפולית הפותרת את הבעיה.
סיבוך הקשור בהרמת יתר – העין אינה נסגרת לגמרי, דבר הגורם ליובש וצריבה. בחלק גדול מן המקרים הסיבוך חולף עם הזמן, ובינתיים מטפלים בתכשירי דמעות המשמרים את רטיבות העין. אם התופעה אינה חולפת יש לשקול תיקון ניתוחי.
אי-נוחות – אחרי הניתוח יכולות להופיע תופעות שונות כגון הפרעה קלה בראיה, כאבים, דקירות, דמעת. הפרעות אלה הינן ככלל זמניות וחולפות.
שאר הסיבוכים הינם נדירים

רטרקציה של העפעף

מצב בו מנח העפעף העליון גבוה מדי ושפתו העליונה חוצה את העין כך שנחשף לובן העין. הבעיה היא בעיקר אסתטית, משום שהמראה אינו טבעי, אך לעיתים נגרמת גם בעיית יובש.

בתיקון הניתוחי מנתקים ומשחררים חלק מרקמות העפעף תוך הורדתו לגובה הרצוי.

הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ואורך כ-30-15 דקות (בהתאם לטכניקה הניתוחית הננקטת).
כעבור שבוע-שבועיים מסירים את התפרים, ולאחר עשרה ימים עיקר הנפיחות הנלווית לניתוח חולפת.
התוצאה הרצויה מבחינתנו היא שיפור במנח העפעף מבלי שנגרם מראה מוגזם ובולט מדי.

רטרקציה של העפעף - התופעה

מצב בו מנח העפעף העליון גבוה מדי ושפתו העליונה חוצה את העין כך שנחשף לובן העין. הבעיה היא בעיקר אסתטית, משום שהמראה אינו טבעי, אך לעיתים גם נגרמת בעיית יובש.

קיימות מספר סיבות לרטרקציה של העפעף, העיקריות שבהן הינן שינויים בארובת העין הקשורים בהפרעה בפעילות בלוטת התריס, מצב אחר ניתוחי בו קיים תיקון יתר של עפעף צנוח (פטוזיס) או טראומה לעפעף והצטלקות.

מתי כדאי לטפל ברטרקציה של העפעף

כאשר נגרמת הפרעה אסתטית משמעותית ו/או כאשר נגרם יובש בעיניים. במקרה של הפרעה בתפקוד בלוטת התריס חשוב לבצע תיקון ניתוחי רק כאשר המחלה מטופלת, מאוזנת ויציבה.
אנו נאבחן את הבעיה כבר בפגישת ההיכרות ונקבע מועד מתאים לניתוח.

איך מטפלים

התיקון הוא ניתוחי וישנן מספר גישות. השיטה אותה אנו מעדיפים היא קצרה ופשוטה: לאחר זריקה של הרדמה מקומית הופכים את העפעף, מבצעים את הניתוח מצידו הפנימי ללא כל צורך בחתך חיצוני בעור העפעף. בעזרת מחט חשמלית מבצעים חתך בלחמית וברקמות החיצוניות לה כך שהעפעף משתחרר ויורד בחזרה למנח טבעי.
בתום הניתוח מבצעים במידת הצורך תפר זמני בין העפעף העליון לתחתון אשר מונע הצטלקות מוקדמת מדי, תפר זה מוצא כעבור מספר ימים במרפאה ללא כל כאבים.
פרטים נוספים ניתן למצוא ב- הכנות לניתוח וב- הניתוח.

אחרי הניתוח

מניחים קומפרסים קרים למשך 24 שעות.

אין כאבים אחרי הניתוח, אך ישנה נפיחות רבה והופעה של שטפי דם. אל דאגה, שינויים אלה ייעלמו לאחר כ-10 ימים.

בימים הראשונים העין תראה סגורה וקטנה יותר בגלל התפר הזמני. מראה זה יחלוף לאחר הוצאת התפר.
שאר הפרטים באשר להחלמה ולהנחיות אחרי הניתוח תוכלו למצוא ב-ההחלמה.

תוצאות וסיבוכים אפשריים

התוצאה הניתוחית של ניתוח לתיקון רטרקציה של העפעף היא בדרך כלל טובה מאוד ופותרת את הבעיה.
לעיתים נוצא תיקון יתר או תת תיקון, כלומר העפעף נמוך מדי או גבוה מדי, ואז יש צורך לנתח שוב.
שאר הסיבוכים הינם נדירים.

X סגור