גידולים דלקות ונגעים

גידולי עפעפיים

גידולי עפעפיים

גידולי עפעפיים הינם שכיחים מאוד, שפירים או ממאירים.
רוב הגידולים בעפעפיים הינם שפירים: פפילומות, ציסטות, כלזיון ורבים אחרים.

גידולי עפעפיים הממאירים השכיחים -

BCC) Basal Cell Carcinama)

SCC) Squamous Cell Carcinoma)

השאר שכיחים הרבה פחות: גידולי בלוטות חלב, מלנומה ואחרים.
כל נגע בעור העפעפיים או בשולי העפעף מחייבים בדיקה. רופא עיניים אוקולופלסטיקאי הינו מומחה בגידולי עפעפיים ויוכל ברוב המקרים לקבוע בהסתכלות האם מדובר בנגע שפיר או ממאיר. כל נגע שיש לגביו ספק חייב לעבור ביופסיה ובדיקה פתולוגית.

גידול ממאיר חייב לעבור הוצאה מלאה כולל שוליים של רקמה בריאה ובהמשך שחזור ניתוחי שמטרותיו -

א. תיקון וסגירה את האזור החסר.

ב. השבת העפעף למצב תפקודי מלא.

ג. שמירה על המראה האסתטי של העפעף.

שחזור העפעף אחרי הוצאה של גידולים קטנים הינו פשוט יחסית, ומתבצע על-ידי סגירה ראשונית של השוליים הבריאים שנותרו לאחר ההסרה. שחזור של גידולים גדולים מחייב לעיתים שימוש במתלים ושתלי עור ו/או רקמות שנלקחות מהעפעף הבריא או מן הפה.
במידה ומגיעים לטיפול רופא עיניים אוקולופלסטיקאי בזמן ניתן להביא כמעט תמיד לריפוי מלא באמצעות הוצאת הגידול בשלמותו ללא סכנה לעין וללא חשש להתפשטות של המחלה במקומות אחרים בגוף.
הוצאה של גידולים שפירים הינה כמעט תמיד על רקע אסתטי ועל-פי רצונו של המטופל. ככלל הוצאת גידולים שפירים היא קלה וההחלמה ממנה קצרה ופשוטה.
ניתוחי הסרת גידולים מתבצעים כמעט תמיד בהרדמה מקומית.
פרטים נוספים הקשורים בתהליך הטיפול ניתן לקרוא ב-תהליך הטיפול.

: לפני

אחרי:

כלזיון - שעורה כלואה

כלזיון הינו גוש בעל מרקם חלק המופיע בעפעף העליון או התחתון, בדרך כלל לאחר שעורה שאינה נרפאת באופן מלא.
בשלבים הראשונים כאשר קיים תהליך דלקתי פעיל ניתן לטפל בקומפרסים חמים עם תגובה טובה (ראה בהמשך פירוט לגבי האופן הנכון לטיפול בקומפרסים).
בחלק מן המקרים הכלזיון אינו חולף ואז יש צורך בניקוז כירורגי.
מדובר בפעולה קצרה ופשוטה שפותרת בדרך-כלל את הבעיה.

כלזיון - התופעה

כלזיון הינו גוש בעל מרקם חלק המופיע בעפעף העליון או התחתון.
מדוע הוא מופיע? לאורך הריסים ישנן בלוטות זעירות המפרישות חומר שומני (חֵלֶב) לנוזל הדמעות. כאשר נסתם פתח הניקוז הטבעי של הבלוטה, כתוצאה מדלקת, או לעיתים ללא כל סיבה נראית לעין, מצטבר החומר המופרש ויוצר גוש כדורי הקרוי כלזיון.
בשלב הראשון מתבטא הכלזיון בנפיחות, אודם, רגישות מקומית ולעיתים גם דמעת וגירוי קל בעין. עם זיהוי הכלזיון מטפלים בקומפרסים חמים. לחום המקומי אפקט מרפא ולא רק מקל, והקפדה על טיפול נכון יכולה להביא לריפוי. משתמשים בשקית חימום אותה ניתן לקנות בבית מרקחת ולחמם במיקרו, או בשיטה עממית ויעילה מאין כמותה, ביצה קשה על קליפתה המונחת על העפעף המודלק (חמה דיה, אך לא חמה מדי כך שלא תיגרם כוייה). שימוש בפדים או צמר גפן ספוג במים חמים אינו מומלצים מאחר ומתקררים מהר ויש לדאוג שוב ושוב לחימומם.
יש לטפל בחימום כמה שיותר, ולפחות פעמיים ביום למשך 20 דקות בכל פעם. בשלבים הראשונים יש המטפלים גם בטיפות או במשחת עיניים המכילים סטרואידים ואנטיביוטיקה.
ברוב המקרים כלזיון נרפא מאליו ונספג במשך ימים עד שבועות.
בשלב שני, הכרוני (כאשר הכלזיון לא נספג), נותר גוש חלק ללא אודם או רגישות מקומית, והתלונות הן בדרך-כלל של אי-נוחות והפרעה אסתטית. מכאן ואילך הכלזיון לא יתרפא מאליו והטיפול המומלץ הוא כירורגי.

איך מבצעים ניתוח כלזיון

מבצעים הרדמה מקומית על-ידי זריקה לעפעף (לא לעין…).
הופכים את העפעף באמצעות מכשיר ייעודי, מבצעים את החתך מצידו הפנימי של העפעף ללא חשש מצלקת. באמצעות כפית כירורגית מרוקנים ומנקים את תכולת הכלזיון. לא תופרים, אלא רק שמים משחה אנטיביוטית וחובשים את העין בחבישה לוחצת למשך מספר שעות.
חלק קטן מן הכלזיונים שטחיים מאוד ואז מבצעים חתך רוחבי קטן בעור העפעף, ומכאן התהליך דומה. אל חשש, גם כאן לא תישאר צלקת.
במקרים מסוימים ניתן לשלב במהלך הניתוח גם הזרקה מקומית של סטרואידים.
בילדים מבוצע הניתוח תחת הרדמה כללית.

ההחלמה

אחרי 3-2 שעות אפשר להוריד את החבישה, ולנקות את העין. צפוי שנראה דם בעין, אין סיבה לבהלה, יש לשטוף במים והדם ייעלם. כל שנותר היא הנפיחות ושטף דם מקומי הנגרמים מזריקת ההרדמה, גם אלה ייעלמו במהירות תוך כמה ימים.

התוצאות של ניתוח כלזיון

כמעט בכל המקרים הכלזיון ייעלם אחרי הניתוח.
בחלק מן המקרים הכלזיון אינו חולף עקב הוצאה לא שלמה. זה קורה כאשר הכלזיון קטן מאוד, או כאשר תוכנו מחולק למדורים והוא אינו מנוקז בשלמותו.

כלזיון מרובים / חוזרים

ראוי שנאמר כמה מילים לא רק על הכלזיון הבודד, אלא על מטופלים רבים הסובלים מריבוי כלזיונים לאורך זמן, ויש כאלו לא מעט. לפעמים אנו יודעים את הסיבה, דלקת כרונית של העפעפיים (Blepharitis) או מחלות עור שונות, אך במקרים רבים הסיבה אינה ידועה לנו. זאת ועוד, ישנם אנשים העוברים "תקופת כלזיונים" מטרידה מאוד במשך חודשים-שנים ואחר-כך התופעה חולפת מאליה.

מה עושים?

מטפלים בכל כלזיון מוקדם, מיד כשמופיע, בקומפרסים חמים ובמשחת עיניים המכילה סטרואידים.
במידת הצורך מטפלים כירורגית ומנתחים, ניתן לטפל בכמה נגעים יחד בכל פעם. לחלק מן הנגעים, במיוחד לקטנים ניתן להזריק סטרואידים.

אם מזהים בלפריטיס מטפלים בהתאם בטיפול מונע. לקריאה נוספת ראה – בלפריטיס.

ניתן לטפל באנטיביוטיקה דרך הפה למשך תקופה ארוכה תוך השגת אפקט מניעתי מצוין.

טיפול בקומפרסים

לטיפול בקומפרסים חמים אפקט רפואי חשוב המזרז את הריפוי במספר מחלות דלקתיות בעפעפיים: שעורה, כלזיון, בלפריטיס קדמית או אחורית.
הטיפול אותו מכירים מרבית האנשים הוא ברטיות רטובות או בשקיות תה מסוגים שונים… דווקא טיפול זה אינו נחשב יעיל מאחר ובטכניקות אלה החום מתפוגג לאחר מספר דקות.
הדרך הנכונה לטיפול בקומפרסים היא על-ידי אלמנט השומר על חום לאורך זמן, לפחות למשך 20 דקות. אפקט זה מושג על-ידי שקיות חימום ייעודיות אותן ניתן לקנות בבית מרקחת ולחמם במיקרו.
דרך אחרת יעילה לא פחות היא שימוש בביצה קשה על קליפתה לאחר שהורתחה וקוררה לטמפרטורה נסבלת ואינה גורמת לכוויה אך חמה דיה.
יש לבצע את הטיפול בחום כמה שיותר, לפחות 3-2 ביום למשך 20 דקות בכל פעם. שוב נזכיר, לחום אפקט מרפא, ולהתמדה בטיפול ישנה חשיבות מרובה.

שעורה

דלקת בעפעף המתפתחת במהירות ומתבטאת בנפיחות, אודם ורגישות למגע. הסיבה – דלקת בבלוטת חלב בקצה העפעף הנובעת מזיהום חיידקי. לעיתים המראה דרמטי. קמים בבוקר עם עפעף נפוח מאוד ועין כמעט עצומה. אל דאגה, הדלקת המתפתחת במהירות בדרך כלל נרפאת מאליה.
הטיפול המומלץ הוא בקומפרסים חמים (לגבי האופן הנכון לטיפול בקומפרסים עיינו ב-"כלזיון"), ובדרך כלל יש תגובה מצוינת וריפוי מלא תוך יומיים-שלושה.

כשהנגע אינו מתרפא באופן מלא הוא יכול להפוך לכלזיון.

קסנטלזמה

קסנטלזמה - התופעה

קסנטלזמה הינה הצטברות שומן מתחת לעור בעלת מראה טיפוסי של צבע צהבהב וגבולות ברורים. הנגע יכול להופיע במספר אופנים: נגע בודד או נגעים רבים; בעפעפיים עליונים או בעפעפיים תחתונים; נגעים קטנים מאוד 2-1 מ"מ או נגעים גדולים באורך של 3-2 ס"מ ואף למעלה מזה.
קסנטלזמה מופיעה באנשים הסובלים מיתר שומנים בדם אך גם באנשים בריאים. לכן בכל חולה הסובל מקסנטלזמה יש לבצע בירור של רמת השומנים בדם. לאחרונה, תוך התייעצות עם רופאים פנימאים, אנו ממליצים לסובלים מקסנטלזמות על נטילת כדורים להורדת כולסטרול, גם בנוכחות רמות כולסטרול תקינות בדם. אין עדיין הוכחה מדעית לערך של טיפול זה במניעת קסנטלזמות, אך מחקרים גדולים שנערכו בשנים האחרונות ממליצים על הרחבת האינדיקציות לטיפול בהורדת כולסטרול לערך נמוך ככל הניתן.

מתי מנתחים קסנטלזמה

לנגע הקסנטלזמה אין כל השלכות רפואיות והמטופלים מתלוננים בדרך-כלל רק על הפרעה אסתטית.

איך מסירים קסנטלזמה

לאחר זריקת הרדמה מקומית מבצעים חתך בעור ולאחריו מרחיקים את הקסנטלזמה. חשוב לבצע את החתך בעומק מספק כך שהנגע יוסר בשלמותו. לאחר עצירת הדימומים תופרים את החתך בחוט שאינו נמס תוך הקפדה על תפירה אידיאלית כך שלא תיוותר צלקת.

כאשר ישנם מספר נגעים ניתן להוציאם יחד בניתוח אחד. בעפעפיים עליונים כמעט ואין מגבלה על הוצאת כל הנגעים. לא כך הדבר בעפעפיים תחתונים בהם הסרה נרחבת של נגעים גדולים עלולה לגרום לאקטרופיון. במקרים כאלה מבצעים הסרה מבוקרת ובהמשך משלימים את הניתוח במועד אחר עם תום תהליך הריפוי.

אחרי שבוע מוציאים את התפרים במרפאה. הוצאת התפרים אינה כואבת.

ישנן שיטות נוספות לטיפול בקנטלזמה כגון אפליקציות לייזר אך הינן מקובלות פחות וההסרה הכירורגית עדיין נחשבת ליעילה ביותר.

ההחלמה

ההחלמה קלה, אין כאבים, יש נפיחות ושטפי דם באזור הניתוח הנספגים במהירות תוך כמה ימים.

תוצאות

התוצאות הינן מצויינות ובדרך-כלל לא נותרות צלקות. הבעיה היא שהנטייה לקסנטלזמות אינה חולפת מן הסתם, ובחלק מן המקרים מופיעים נגעים חדשים ואז יש לנתחם שוב. במקרים בהם קסנטלזמות מופיעות על רקע של יתר שומנים בדם, טיפול בבעיה הסיסטמית והורדה של רמת הכולסטרול בדם יכולים להקטין את הסיכוי ל הופעת קסנטלזמות בעתיד.

פטריגיום - חילזון

פטריגיום הוא תופעה שכיחה המתבטאת בצמיחה של כלי דם ורקמת חיבור ה"מטפסים" על הקרנית. כתוצאה מכך נגרמת הפרעה אסתטית ו/או ירידה בראיה וגירוי כרוני בעין.
הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית, תוך הסרת פטריגיום בשלמותו, הכנת מתלה לחמית והדבקתו בדבק ביולוגי.
משך הניתוח 30-20 דקות.
שיעור ההצלחה הוא גבוה מאוד, כ- 95%.

פטריגיום - התופעה

פטריגיום הוא ממצא שפיר של בלחמית העין בעל מראה אופייני בצורת משולש, בדרך כלל בצד הנזלי של העין (זה הקרוב יותר לאף) ומתאפיין בעיבוי של רקמת החיבור, משיכה של כלי דם וקצה (ראש) המטפס על הקרנית.
הסיבה להופעה של פטריגיום אינה ידועה אך נחשבת קשורה לקרינת אולטרה-סגול (UV), לחשיפה לשמש, לאבק וליובש.
הפטריגיום גורם לאחד או כמה מן הבאים: הפרעה אסתטית, גירוי בעין ותחושה של גוף זר והפרעה בראיה הנגרמת בגלל משיכה על פני הקרנית (אסטיגמטיזם). במידה ואינו מנותח בזמן עלול לגרום הפטריגיום להפרעה קשה בראיה ואף לעיוורון.
בהקשר זה נדגיש כי לרוב אין חשש, הפטריגיום צומח לאט מאוד, במשך שנים ארוכות, ואם נצפית התקדמות ניתן לנתחו הרבה לפני שמתקדם לעבר מרכז הקרנית וגורם להפרעה בראיה.

מתי כדאי לבצע ניתוח פטריגיום

מומלץ לבצע ניתוח פטריגיום כאשר במהלך המעקב אצל רופא העיניים נצפית צמיחה והתקדמות לכיוון מרכז הקרנית; כאשר קיימת הפרעה אסתטית; כאשר קיים גירוי כרוני ומראה של עין אדומה; כאשר נגרמת ירידה בראיה עקב אסטיגמטיזם.

את ההחלטה לגבי נחיצות הניתוח נגבש יחד בפגישת ההיכרות.

איך מבצעים ניתוח פטריגיום

ניתוח הפטריגיום עבר במהלך השנים שינויים וגלגולים רבים, בעיקר עקב שיעור גבוה של הישנות, כלומר חזרה של הפטריגיום במעל 30% מן המקרים ולכן צורך בניתוח חוזר. השיטה בה אנו נוקטים נחשבת כיום ליעילה ולמתקדמת ביותר – הסרת הנגע + השתלת לחמית בריאה והצמדתה על ידי תפרים או דבק ביולוגי.
הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ותחת מיקרוסקופ. ההרדמה נעשית בטיפות עיניים ובמשחה, ובהמשך באמצעות זריקה (אינה כואבת כי האזור כבר רדום). הפטריגיום מוסר מן העין בשלמותו תוך ניקוי של האזור. נלקח שתל של לחמית בריאה מאזור שאינו נראה מתחת לעפעף העליון. השתל מוצמד למקום בו היה הפטריגיום על-ידי תפרים או דבק ביולוגי.
בשנה האחרונה בצענו קרוב ל-100 ניתוחי פטריגיום תוך שימוש בדבק ביולוגי. שימוש בטכניקה זו מקצר את מהלך הניתוח, מקטין את אי הנוחות בתקופת ההחלמה, ואינו כרוך בהסרת תפרים. התוצאות מצויינות, וזהות לאלה המושגות בניתוח עם תפרים.
העין נחבשת עם משחה אנטיביוטית למשך יום אחד.
משך הניתוח כ-30 דקות.

פרטים נוספים ניתן למצוא ב- הכנות לניתוח וב- הניתוח.

אחרי הניתוח

כאבים ב-48-24 שעות אחרי ניתוח פטריגיום הם תופעה רגילה ובמידת הצורך יש להשתמש במשככי כאבים. עם זאת מטופלים רבים אינם סובלים מכאבים כלל.
מסירים את התחבושת למחרת בבוקר, המראה הצפוי הוא של עין מגורה ואדומה מאוד. מתחילים לטפל בטיפות עיניים 6 פעמים ביום למשך 3 שבועות.
בימים שלאחר הניתוח צפוי שתהיה אי נוחות: דמעת, גירוי וקושי להיחשף לאור. האודם הולך ופוחת בהדרגה, וצפוי להיעלם לגמרי רק כעבור מספר שבועות.
באשר למגבלות אחר ניתוחיות – כבר יום אחרי ניתן לצאת ולהסתובב עם משקפי שמש, אם כי רוב האנשים מעדיפים לנוח ולהישאר בבית כמה ימים. אין לשחות בים או בבריכה, אין לעשות פעילות מאומצת במשך שבועיים, אין להיחשף לאבק ולחומרים מגרים אחרים. פרט לכך ניתן לעשות כמעט הכול. אפשר לחפוף את הראש יום לאחר הניתוח. מותר לצפות בטלוויזיה ולקרוא; מותר לצאת מן הבית כאמור; ניתן לבשל; ניתן לעשות פעילות גופנית קלה כגון הליכה, נסיעה על אופניים.
יום אחרי הניתוח אפשר לחדש את נטילת מדללי הדם.
ניתן חופשת מחלה לפי הצורך, בדרך כלל למשך שבוע.
ביקורת אחרונה אחרי ניתוח תהיה כעבור חודש וחצי.

תוצאות וסיבוכים אפשריים של ניתוח פטריגיום
התוצאה הניתוחית של ניתוח פטריגיום היא בדרך כלל טובה מאוד. שיעור הישנות הפטריגיום בשיטה בה אנו מנתחים היא כ-3-2%. במקרים אלה יש לבצע ניתוח חוזר. ניתוח חוזר מבוצע בצורה דומה תוך שימוש בחומר מעכב תגובה אחר-ניתוחית הקרוי מיטומיצין.

סיבוכים בשכיחות נמוכה הם יובש באזור הניתוח, אודם כרוני, הצטלקות באזור הניתוח. שאר הסיבוכים הינם נדירים.
X סגור