עפעף צנוח בילדים

תיקון עפעף צנוח -פטוזיס ptosis בילדים

האבחון והטיפול המהיר בעפעף צנוח (פטוזיס) בילדים הינו קריטיים כאשר קיימת הפרעה תפקודית. עפעף החוסם את ציר הראיה גורם במהירות לתופעה של עין עצלה. אם הפרעה זו אינה מתוקנת במועד עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לראיה. בנוסף להפרעה התפקודית נגרמת גם הפרעה אסתטית.
הגיל המועדף לביצוע הניתוח: בהקדם אפשרי כאשר קיימת הפרעה תפקודית; כאשר מדובר בהפרעה אסתטית יש המעדיפים לנתח מגיל 5.
אחרי הניתוח לא צפויים כאבים, אך נפיחות ושטפי דם למשך 10 ימים הם תופעה נורמלית. החזרה לתפקוד מלא היא קלה ומהירה.
אחוז ההצלחה הוא גבוה מאוד, אולם ייתכנו מקרים בהם יהיה צורך בניתוח נוסף לתיקון הרמה לא מספקת או לא סימטרית.

פטוזיס - התופעה

פטוזיס הוא מונח המתאר עפעף צנוח, מצב בו שפת העפעף העליון חוצה את העין בגובה נמוך ואף מסתירה את האישון ברמות שונות. פטוזיס מולד נגרם ברוב המקרים כתוצאה מתפקוד לקוי של שריר הלבטור המרים את העפעף.
התופעה גורמת להפרעה תפקודית והפרעה אסתטית.
הפרעה תפקודית: בגילאים המוקדמים הסתרה של ציר הראיה על-ידי העפעף גורמת להתפתחות עין עצלה אשר אם אינה מטופלת בזמן גורמת לנזק בלתי הפיך לראיה.
הפרעה אסתטית: אם ציר הראיה חופשי הרי מדובר בהפרעה אסתטית בלבד ואז אין דחיפות לבצע תיקון ניתוחי.
את הסיבה לפטוזיס נאתר בדרך-כלל בפגישת ההיכרות ובהמשך נפנה תמיד לרופא עיניים ילדים לשם הערכה תפקודית מלאה. רופא עיניים ילדים יעריך את מידת ההפרעה לציר הראיה וחוות דעתו תהיה שיקול מכריע בתכנון הניתוח.

מתי כדאי לעבור ניתוח תקון עפעף צנוח? (פטוזיס)

במידה ומדובר בהפרעה תפקודית כלומר בהסתרת ציר הראיה נבצע ניתוח בהקדם האפשרי בכל גיל כדי למנוע אפשרות של התפתחות עין עצלה.
במידה ואין הסתרה של ציר הראיה ומדובר בהפרעה אסתטית אין כל דחיפות בניתוח.
ניתן לנתח בכל גיל, יש המעדיפים לנתח מגיל 5.

: לפני

אחרי:

איך מבצעים ניתוח תיקון עפעף צנוח (פטוזיס) בילדים

הניתוח מבוצע בהרדמה כללית, וניתן לנתח את שתי העיניים באותו ניתוח.

במידה ומדובר בשריר המתפקד חלקית מבצעים ניתוח לקיצור השריר וחיזוקו.

כאשר ישנה הפרעה משמעותית בתפקוד השריר חיזוקו לא יועיל ולכן משתילים שתל פנימי שבאמצעותו ניתן לפתוח ולסגור את העיניים על-ידי תנועות הגבה והמצח.

סוג השתל יכול להיות: רקמת חיבור מרגל הילד שנלקחת בזמן הניתוח, רצועת סיליקון, חומר סינתטי. בגילאים המוקדמים נעדיף בדרך כלל את האפשרות הראשונה. מנסיוננו שימוש בחוט ניילון והחדרתו על-ידי מחט ייעודית מקצר את מהלך הניתוח והינו בעל יעילות רבה.

מבצעים בעור העפעף והגבות חתכים זעירים, מעבירים את השתל דרך הפתחים אל תוך רקמת העפעף תוך יצירת הרמה בגובה העפעף ותופרים את הפתחים.
הצלקות נעלמות במהירות ולרוב אינן נראות כלל.

אחרי הניתוח

ילד המתעורר מניתוח פטוזיס אינו סובל מכאבים אך ישנה נפיחות רבה והופעה של שטפי דם.
שינויים אלה ייעלמו לאחר כ-10 ימים.

יש להתחיל בטיפול בטיפות עיניים 4 פעמים ביום. מכיוון ובתקופת ההחלמה עשויה להיות בעיה בסגירה מלאה של העין נטפל גם במשחה, במיוחד בלילה.

קשה מן הסתם למנוע כל פעילות פיזית בגיל הקטן, ונמליץ לכן לא לשלוח לגן או לבית הספר למשך כשבוע ימים ולהימנע ככל הניתן ממשחקים עם פוטנציאל למכות או חבלות באזור הפנים. יש להימנע מרחצה בים או בבריכה למשך שבועיים. פרט לכך מותר כמעט הכול: להתרחץ, לשחק, לצפות בטלוויזיה וכו.

את התפרים נוציא במרפאה לאחר שבוע (במידה והתפרים אינם נמסים).

תוצאות וסיבוכים אפשריים של ניתוח עפעף צנוח
(פטוזיס)

התוצאה של ניתוח תיקון צניחת העפעף היא בדרך כלל טובה ופותרת את ההפרעה התפקודית והאסתטית. חסרונו של הניתוח שלמרות הקפדה על תכנון הניתוח ומהלכו התוצאה לא תמיד אידיאלית, ובחלק מן המקרים יש צורך בניתוח נוסף.
אחרי כחודש וחצי ניתן להעריך את התוצאה הסופית. בערך ב-10% מן המקרים יש צורך בניתוח נוסף לתיקון הרמה לא מספקת, הרמת יתר או אסימטריה בולטת בין העיניים.
סיבוכים נוספים שעלולים לקרות למעט האמור הינם
סיבוך הקשור בהרמת יתר – למעשה הרמת יתר היא שלב כמעט נורמלי בשלבי ההחלמה הראשונים. העין אינה נסגרת לגמרי דבר הגורם לעיניים מגורות ואדומות. בחלק גדול מן המקרים הסיבוך חולף עם הזמן, ובינתיים מטפלים בתכשירי דמעות המשמרים את רטיבות העין. אם התופעה אינה חולפת יש לשקול תיקון ניתוחי.
סיבוך הקשור בתפרים – תפרים שנפתחים כתוצאה משפשוף של העין. ברוב המקרים לא יהיה צורך בתפירה מחדש.
דחיית שתל – קורית בשכיחות נמוכה ואז יש צורך להוציא את השתל ולנתח מחדש.
הישנות צניחת העפעף (פטוזיס) – שינויים בהתפתחות הפנים והעפעפיים עם הגדילה וההתבגרות עלולים לגרום להופעה חוזרת של הפטוזיס ואז יש צורך בניתוח חוזר.
שאר הסיבוכים הינם נדירים.
X סגור