עין דומעת ויובש

התופעה

מצאנו לנכון לדון בשני המושגים גם יחד מאחר וקיים ביניהם קשר, ובמקרים רבים ההסתמנות יכולה להיות דומה ומבלבלת. לדוגמה, אדם הסובל מדמעת חש שיש לו עודף של דמעות בעוד שהבעיה העיקרית ממנה סובל היא יובש. כיצד ייתכן הדבר?
נעשה סדר: דמעת היא אינה מחלה, היא סימפטום של מגוון רחב מאוד של מחלות עיניים. לצורך ההמחשה, חום גוף גבוה גם הוא אינו מחלה בפני עצמה אלא סימפטום למגוון רחב של מחלות כלליות. בחלק מן המקרים נובעת הדמעת מגירוי של העין: גוף זר, דלקת, אלרגיה, בעיה במבנה העפעף (ועוד אינספור סיבות אחרות), ובמקרים אחרים נובעת הדמעת כתוצאה מהיצרות או חסימה בדרכי הדמעות ומכאן קושי בניקוז הטבעי של הדמעות מן העין אל האף (יפורט בהמשך).
יובש בעיניים יכול גם הוא להיות ביטוי של מספר הפרעות ומחלות (קושי בסגירת העפעפיים, בעיות נוירולוגיות שונות, מחלות אוטואימוניות, בלפריטיס וכו') אך לרוב הינו מצב כרוני בו ייצור הדמעות מופחת ללא כל מחלת רקע מסוימת. עין יבשה מתנהגת כמו עין פתוחה שאינה נסגרת: היא מגורה, צורבת ודומעת (ומכאן הקשר בין עין יבשה ודמעת). באופן טיפוסי מתלוננים אנשים גם על תחושה של "חול בעיניים".
את ההפרעה המדויקת ממנה סובל המטופל והגורם המדויק לה נקבע בפגישה ההיכרות.

איך מטפלים ביובש בעיניים

הטיפול בעין יבשה הוא בדרך כלל בתכשירי דמעות מלאכותיות, ישנו מגוון רחב של תכשיריםכאלה, בתצורה של טיפות, משחות, ג'לים, וכל אלה עם או בלי חומרים משמרים.
בפגישת ההיכרות נברר יחד עד כמה חמור היובש, האם המטופל מעדיף טיפות או משחות, מהן שעות היום בהן היובש מפריע יותר, וכך נבחר את התכשיר המתאים והמינון המומלץ.
בכל מקרה, חשוב לא לטפל ביובש בתכשירים בעלי אפקט של כיווץ כלי דם. בטווח הקצר הם יגרמו להלבנה של העין לשביעות רצון המטופל, אך לאורך זמן עלולים לגרום לתופעה כרונית של עין אדומה.
במקרי יובש קשים שאינם מגיבים לתכשירי הדמעות ניתן להאט או לחסום את ניקוז הדמעות על-ידי סגירת פתחי הניקוז באופן זמני או קבוע. הדבר נעשה על-ידי פלאגים, מעין פקקים זעירים המוחדרים במרפאה בקלות, ללא הרדמה או צורך בניתוח. ההשפעה אפקטיבית ומיידית.
במקרים של מחלת עיניים חמורה על רקע של שיתוק או מחלת קרנית קשה ניתן לסגור באופן חלקי את העפעפיים על ידי תפירה מיוחדת בטכניקה הקרויה טרסורפיה.

איך מטפלים בדמעת

כבר ציינו כי דמעת אינה מחלה אלא סימפטום. לאחר ביצוע בדיקת עיניים מלאה נוכל לאבחן את טיבה של הבעיה הרפואית ולהמליץ על הטיפול המתאים. במידה והחשד הוא שמדובר בבעיה בניקוז הדמעות נבצע שטיפה של דרכי הדמעות וכך נאבחן אם אכן קיימת חסימה, והאם היא עליונה או תחתונה. שטיפת דרכי דמעות היא קלה ופשוטה ואינה כואבת.
בחסימת דרכי דמעות עליונים ניתן לטפל על-פי החומרה בהרחבת פתח ניקוז הדמעות, צנרור ופתיחת היצרות והשתלה של צינוריות סיליקון למשך מספר שבועות. כל האופציות הינן קלות, אינן כרוכות באי נוחות משמעותית למטופל ולמעשה כמעט נטולות סיבוכים.
חסימת דרכי דמעות תחתונים מתבטאת באחד מן הבאים: דמעת, הפרשה מוגלתית קבועה מן העין, דלקות חוזרות באזור שק הדמעות. במידה והתופעות קבועות ומשמעותיות וההפרעה הנגרמת לחולה היא רבה נמליץ על ניתוח שחזור דרכי דמעות DCR.
X סגור